maanantai 25. lokakuuta 2010

Lautanauhaa ja kansanperinnettä


5a-ryhmän käsityötaiturien kanssa suunniteltiin ja kudottiin upeita lautanauhoja.
Ensin jokainen suunnitteli nauhansa verkosta löytyvällä yksinkertaisella, mutta mahtavalla ohjelmalla:http://users.jyu.fi/~perpitk/index.php?page=lautanauha/ohjelma

Jokainen oppilas valmisti itse myös omat työvälineensä eli kudonnassa tarvittavat laudat. Niitä tarvittiin 4-10 kappaletta riippuen mallista. Sitten luotiin loimet, pisteltiin ne lautoihin ja sitten ei kun kutomaan! Kudonta osoittautui mukavaksi puuhaksi eikä pienen harjoittelun jälkeen edes lautojen suunnan vaihtaminen tuottanut ongelmia. Nauhaa alkoi syntyä metreittäin... Välillä ope yritti kertoilla myös lautanauhoihin ja rautakautiseen elämään liittyviä juttuja, mutta kyllä se aika muutenkin kivasti meni; kuultiin myös runonlausuntaa sekä laulua työskentelyn lomassa!

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Sateenkaarilankaa ja pieni neuletyö





Värjäsimme neulejakson alussa villalankaa 5 B-luokan kanssa maailmalta tännekin rantautuneilla Kool Aid-väreillä.

Värit ovat herkullisen näköisiä ja karkin tuoksuisia..


Jokainen sai erilaista ja uniikkia sateenkaarilankaa omaan neuletyöhönsä! Kool Aid-värjäys on helppoa, nopeaa ja hauskaa!


-Orvokki-harjoittelija-

tiistai 19. lokakuuta 2010

Muodin huipulle Savonlinnassa




8.luokkalaisten Oma vaate -kurssi aloitettiin vauhdikkaasti muotoilemalla pareittain vaate nuken päälle. Muodin huipulle -ohjelmasta saatiin idea käyttää inspiraationa kunkin parin horoskooppimerkkejä.


Aikaa työn suunnitteluun ja muotoiluun oli vain puoli tuntia, joten työskentely lähti vauhdikkaasti käyntiin. Työssä käytettiin kangastilkkuja, jotka kiinnitettiin nukkeen nuppineuloilla.







Valmiissa töissä näkyy mm. ravunpunaista, kauriinruskeaa, jousimiehen talvisia värejä sekä neitsyelle suunniteltu hääpuku.




Savonlinnan innokkaiden muotisuunnittelijoiden töistä bloggasi opeharjoittelija Piia

maanantai 18. lokakuuta 2010

Minkälaisista osista paita muodostuu?


7a:n oppilaat aloittivat paidan kaavoihin tutustumisen yläosanvaate jaksolla leikkaamalla vanhoja t-paitoja osiin. Leikkaamisen avulla oppilaiden oli tarkoitus opppia hahmottamaan millaisia osia/kaavoja tarvitaan, jotta saadaan paita valmistettua ja miten eri paidan osat eroavat toisistaan esim. taka- ja etukappale.



torstai 7. lokakuuta 2010

Musasukat

Aiheena meillä oli miettiä millaiset sukat olisi kuuluisalla laulajalla/bändillä. Valitsimme laulajaksi Marilyn Monroen. Päätimme tehdä villasukkiin nuottejen kuvia, koska se liittyy musiikkiin.

Fantasiasukat

Aiheena oli Fantasiasukat, keksimme aiheeksi Muumit. Leikkasimme lehdistä muumeihin, sekä kirkkaisiin väreihin liittyviä tavaroiden ja lankojen kuvia. Sukka ei kerennyt valmistua kunnolla, mutta aihe näkyy sukassa.

Mun viltsut!

Saimme ohjeeksi suunnitella villasukat Prinsessa Ruususelle. Idea oli helppo, koska olemmehan itsekin prinsessoja! Vaaleanpunaiset ja punaiset sävyt tulivat ensiksi mieleen. Sen pohjalta leikkelimme lehdistä aiheita prinsessaan liittyen. Itse sukkaan emme ehtineet panostaa niin paljon kuin lehdistä leikkattuihin kuviin, joita olisi löytynyt vaikka kuinka paljon! :) Itse sukka voisi olla hieman tyylikkäämpi mutta idea tulee varmasti selväksi.

Mun viltsut-suunnitelma


Saimme ohjeen, suunnitella "Mun viltsut" jonkun maanlipun pohjalta. Teimme Jamaican lipun väreistä, ja etsimme lehdistä sopivia kuvia suunnitelmaamme. Sukista tuli vähän kladiaattorimaiset jossa puolet oli keltaista ja puolet tummanvihreää, mustilla vinoraidoilla..:)

maanantai 4. lokakuuta 2010

Rahapussi

Tuunasin vanhasta rahapussista uuden. Liimasin fleecekankaan valkoisen rahapussin päälle, jossa oli tekstiä. Uskon että rahapussille tulee vielä käyttöä.

Pullonkorkkikaulakorut


Päätin tehdä pullonkorkeista kaulakorun. Valitsin joistain lehdistä kuvia ja leikkasin ne irti. Kiinnitin kuvat pullonkorkkeihin ja pinnoitin ne. Tein reijät ja punoin nyörin vanhoista sähköjohdoista. Vaikka työ oli aika yksinkertainen, kyllä se minusta onnistui aivan hyvin ;)

rahapussi


Tuunasin vanhan vaaleanpunaisen rahapussin. Päällystin sen pesukonneessa ollesta ruskeasta villapaidasta. Koristeen leikkasin tekokarvasta ja koristeen päälle ompelin kolme nappia. Liimasin päällysteen rahapussiin kiinni, ja koristeen päälle.

farkkushortsit

Tein vanhoista ihan hyväkuntoisista farkuista shortsit. Farkut olivat kuitenkin vanhanaikaiset, joten päätin tuunata niitä sen verran, että leikkasin niistä kammottavat leveät lahkeet pois ! Shortsit onnistuivat ihan hyvin, vaikka ei niihin paljon vaadittukkaan, muuta kuin sen, että leikkaan vain lahkeet irti. Ihan mukavannäköiset niistä silti tuli:)

kukkapaita



Päätin tuunata paitaa, jossa oli ihme röyhelöitä ja perinteinen kukkakuvio. Ensiksikin leikkasin paitaa lyhyemmäksi, ja saumuroin helman. Lyhensin myös hihoja, jotta paidasta tulisi järkevännäköinen, ja niinhän siitä tulikin. Mielestäni työ onnistui ihan hyvin, ja ainakin melkein suunnitelmien mukaisesti. Luulen että käytän paitaa vielä tulevaisuudessa:)

Paidasta laukku

Tuunasin ikivanhasta verkkopaidasta laukun. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, vaikka sanka ja laukun alaosa näyttävätkin vielä hieman oudoilta. Rusettina käytin tavallista lankaa. Ensin suunnittelin tekeväni sen vanhasta huivista, mutta en raaskinutkaan leikata sitä.. :D Työ oli sinäänsä aika helppo ja kiva tehdä, eikä vaikeuksia ollut.